BİLGİSAYARIMIZA WİNDOWS XP Yİ KURMAK



  
             BİLGİSAYARIMIZA WİNDOWS XP Yİ KURMAK

            Bilgisayarımızda sistem çöktü ve biz bilgisayarımıza WinXP kurmak istiyoruz. Bu işlemi nasıl gerçekleştireceğiz bunu açıklamaya çalışalım.
            Öncelikle bilgisayarımızda Win Xp Kurulu fakat zamanla hasar görmüş ve üzerine Win Xp kurmak istiyoruz. İşimiz çok ta zor değil öncelikle bilgisayarımıza Orijinal CD mizi takıyoruz ve aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi kurulum işlemini başlatıyoruz.    
  

 
Açılan pencereden “Win Xp yi yükle”  komutunu seçip tıklıyoruz ve kurulum işlemi başlıyor. Ardından açılan pencereden “Yükleme Türü” komutu önünde açılan seçeneklerden “Yeni Kurulum…” seçeneğini alıyoruz ve “İleri” komutunu tıklıyoruz




Açılan yeni pencere bizden CD mizin Key numarasını ister. Yapmamız gereken işlem CD üzerindeki veya bilgisayarımız üzerinde yazan “CD key” numarasını aynen olduğu gibi bu kutucukların içersine yazıp “İleri” komutunu tıklamaktır.

Burada Key numarasına çok dikkat temek zorundayız eğer hatalı bir karakter girersek bilgisayarımız bizi doğru numarayı girmek konusunda uyaracaktır ve doğru numarayı girinceye kadar da bizi uğraştıracak ve sayfayı geçmemize müsaade etmeyecektir.
Doğru CD Key numarasını girdikten sonra “İleri” komutunu tıklatırız ve bilgisayarımız yeniden başlamak üzere kapanır. Kapanıp yeniden açılan bilgisayarımız önce ekrandan bazı dosyaların silinmesi ve çevre birimlerin kontrolü uyarıları  



ardından yine üç seçenekli bir menü açılacaktır. Buradaki en büyük avantajımız Windows un Türkçe olması ve yapacağımız işleri bize açılan menülerle sorarak bizi yönlendirmesidir.
                Eğer buraya kadar anlattıklarımızı bir hata yapmadan düzgün olarak başlatmışsak, Windows XP Kur programı otomatik olarak başlayacaktır. Bir takım kopyalama işlemlerinden sonra aşağıdaki şekilde gösterilen ekran görüntüsü yani Kurulum programının giriş ekranı karşımıza açılacaktır. Şimdi burada artık verilen komutları doğru ve dikkatli bir şekilde acele etmeden okuyup bizi yönlendirdiği şekilde hareket ederek Windowssumuzu kurmaya çalışacağız.
                Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi karşımıza üç seçenekli bir pencere açılmıştır. 
İlk seçenek doğrudan XP kurulumunu gerçekleştirir, ikincisi ise varolan XP yüklememiz bozulduğunda tamir için kullanmanız gereken seçenektir. Üçüncü seçenekse kurulumu iptal ederki onu kullanmayacağız. ENTER' tuşuna basarak kuruluma devam ediyorsunuz.




Hemen arkasından gelen Lisans Anlaşmasını da okuyup F8 tuşu ile kabul ettikten sonra disk bölümleme (partitioning) ekranı gelir karşımıza ardından aşağıda resimdeki gibi üç adet seçenek görüyorsunuz.
Varolan bir disk bölümüne (partition) kurulum yapmak için ilk seçenek, yeni bir disk bölümü oluşturmak için "C" tuşu ile ikinci seçeneği kullanabilirsiniz. Eğer tüm bilgilerinizi yedeklemeyi unutmadıysanız tüm bölümleri silip, yeniden temiz bir bölüm oluşturmanız tavsiye edilir.
Bu ekrandaki işlemleri de yaptıktan sonra, oluşturulan veya önceden var olan bölümü biçimlemek (format) isteyip istemediğimizi soran ekran gelecek karşınıza. Eğer ki yeni
bölüm oluşturduysanız, mutlaka biçimlendirme yapmalısınız. Daha önce var olan bölümünüzü kullanmak istiyorsanız biçimlendirmeye gerek duymayabilirsiniz.




            
 Biçimlendirme ekranında iki farklı biçimleme tipi göreceksiniz: NTFS ve FAT dosya sistemi. FAT dosya sistemi MS-DOS işletim sisteminden beri kullanılmakta olan basit bir dosya sistemidir. NTFS dosya sisteminin FAT dosya sistemine göre oldukça önemli avantajları vardır. Örneğin; dosya ve dizinlerinizi şifreleyerek kullanmak, bilgisayarınızı kullanan sizden başkaları varsa, ya da ağdan bağlanan diğer PC lere çok ayrıntılı güvenlik denetimleri yapmak NTFS dosya sisteminin avantajlarındandır.

 
Bunların yanında verilerin daha sağlıklı ve güvende olması konusunda FAT e göre çok daha iyidir. Ancak; NTFS dosya sistemi kullanılan disk bölümlerine Windows 95/98/Me gibi işletim sistemlerinden yada bunlara ait disketler ile açılmış sistemlerden doğrudan erişim mümkün değildir. Bunun yanında, ağdan erişim için böyle bir sorun yoktur. Hatta yukarıda bahsedildiği gibi ağdan erişim söz konusu olduğunda NTFS, FAT e göre çok daha avantajlıdır.
Size uygun bir bölümleme seçerek Kur programına devam edin. Biçimleme bittikten sonra Kur, dosyaları kopyalamaya başlayacaktır. Gerekli dosyaları kopyaladıktan sonra Kur programı grafik olarak devam edecektir. Sisteminizle ilgili bilgiler toplanacak, aygıtlarınız kurulacak, bir takım dosya kopyalama işlemleri devam edecek. Bilgisayarınızın performansına bağlı olarak bu aşamadan sonra 30-40 dakikalık kurulum işleminiz var. Ekrandaki yönergeleri ve metinleri takip edin. Daha sonra klavyeniz, bulunduğunuz ülke gibi bölgesel ayarları yapacağınız pencere gelecek ekrana. Burada Türkçe XP kuruyorsanız, otomatik olarak bunlar Türkçe ve Türkiye'ye göre ayarlı olarak gelecektir. Ayarları kontrol ettikten sonra "ileri" düğmesine tıklayarak devam ediniz.
Şimdi sırada XP işletim sisteminin üzerine kayıt edilip yapılandırılacağı isim ve kuruluş adı bilgilerini gireceğiniz pencere var. Uygun şekilde doldurup "ileri" düğmesine tıklayınız.
Sıradaki pencerede, bilgisayar adını ve yönetici parolasını girmenizi isteyecek. Bilgisayar adı, yerel ağ ve Internet üzerinde de kullanılacak olan bilgisayarınızın ismi olacaktır. Yönetici parolası da, bu bilgisayar üzerinde tam yetkiye sahip kullanıcı için vereceğiniz paroladır. Parolanızı girerek işleme devam ediniz.
Sonraki pencere de "tarih ve saat ayarları" penceresidir. Tarih ve saatiniz yanlışsa düzeltin, alt taraftan da bulunduğunuz bölgeye uygun saat dilimini seçip devam edin, yine dosyalar kopyalayacak ve sıra ağ ayarlarına gelecek.
Eğer ki yerel ağınız varsa, yâda Internet’e bağlanmak istiyorsanız bu ayarları uygun şekilde yapmanız gerekecek. "Özel ayarlar" ı seçip devam edin. Sonraki pencerede ağ kuralları ve hizmetlerini göreceksiniz. Internet’e yâda yerel alan ağına bağlanmak istiyorsanız Internet Erişim Kuralları (TCP/IP) işaretli olmalıdır. TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) dediğimiz kısaltma, Internet üzerindeki bilgisayarların birbirleriye haberleşmek için kullandıkları ortak dil olarak düşünülebilir. Yani Internet’e bağlanmak istiyorsanız onların dilinden konuşmak zorundasınız, TCP/IP yüklemeli ve doğru olarak ayarlamalısınız.
Kurulum işlemi bitip bilgisayarımız masaüstü konumunda açılacaktır. Artık bilgisayarımız hazırdır. Donanım ayarlarını yaptıktan sonra rahatlıkla kullanabiliriz. Donanım ayarlarını ise yeri geldikçe tek tek anlatacağız.




SES KAYDEDİCİSİ
Windows ta kullanabileceğimiz özelliklerden biride ses kaydedicisidir. Bu özellikle kendi sesimizi veya istediğiz bir sesi bilgisayarımıza kaydeder, saklar istediğimiz gibi dinleriz.



            
Şimdi ses kaydedicisini nasıl kullanacağımızı öğrenelim. Öncelikle Windows bileşenlerinden ses kayıt programının bilgisayarımızda kurulu olması, bilgisayarımıza bir mikrofon ve ses donanımının da kurulmuş olması gerekir. Gerekli donanım hazır şimdi de kayıt yapmak istiyoruz:

”Başlat/Programlar/Donatılar/Eğlence/Ses kaydedicisi” seçeneklerini tıklayalım karşımıza resimde görülen pencere açılacaktır. Bu pencerenin alt kısmında bulunan düğmelerden en sağdaki kırmızı düğmenin üzerine mausla tıklayıp kayıt işlemini başlatırız. İstediğimiz sesleri bilgisayarımıza yükleyip kayıt başlama düğmesi önünde bulunan “durdur” düğmesini tıklar kayıt işlemini bitiririz. Ardından yüklediğimiz ses dosyasını bilgisayarımıza kayıt etmek için “Dosya/Kaydet” seçeneklerini tıklarız. Sıra dinlemeye geldi şimdi de oluşturduğumuz ses dosyası üzerine mausumuzla gelip çift tıklayıp dosyamızı açar ve dinleriz. 
          

Yorumlar

Belgeseller

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genellikle, Zenginlik Ve Servete Başkalarına Boyun Eğip Yalakalık Edenlerin Sahip Olduğu Hakkında..